Exporteren naar GPS

Heb je een GPS-ontvanger en wil je hiermee een geplande route gaan fietsen? Met de Fietsersbond Routeplanner kun je een fietsroute opslaan als GPS-bestand en vervolgens op je GPS-ontvanger zetten.

Zodra je een route hebt gepland, verschijnt in de linkerkolom vier knoppen: print, GPS, bewaar, deel. Klik op de knop GPS. Er verschijnt een pagina met GPS-instellingen.

Let in dit scherm op de volgende vier punten:

  1. GPS-track bewaren: standaard zijn deze ingesteld op 3 tracks, met maximaal 500 punten per track. Als je de hele route in één track wilt hebben, verander je de 3 in 1. Maak het aantal punten niet te laag; dit kan leiden tot extreme vormen van bochten afsnijden.
  2. GPS-route bewaren: ook hier kun je het aantal punten naar eigen inzicht aanpassen.
  3. Opties aanpassen: zodra je een van de ingevulde getallen hebt aangepast, klik je eerst op deze knop om de veranderingen door te voeren. Als je dit vergeet, dan blijven de standaardwaarden van kracht!
  4. Download de bestanden: afhankelijk van het type GPS-ontvanger kies je voor uitvoer naar GPX en/of KML. De meeste GPS-ontvangers herkennen GPX; het KML-formaat is handig als je je route in Google Earth zichtbaar wil maken. Het bestand wordt bewaard op je harde schijf, nadat je op een van de blauwe knoppen hebt geklikt.

Een geplande fietsroute op je GPS-ontvanger zetten
GPS-ontvangers zijn er in soorten en maten. Het voert te ver om hier voor alle gangbare types specifieke aanwijzingen te geven om het opgeslagen bestand op je ontvanger te zetten. Raadpleeg daarom de handleiding van je apparaat. Mocht je toch problemen hebben, dan kun je je vraag of probleem melden op ons forum. Vaak kunnen andere forumgebruikers je verder helpen met tips voor jouw merk en type.

Het verschil tussen GPS-tracks en GPS-routes
Zoals je ziet kun je een fietsroute als 'track' of als 'route' downloaden. Ze bevatten allebei een reeks punten van je geplande fietsroute, maar er is een belangrijk verschil.
Een GPS-track is in feite niet meer dan een lange reeks punten met geografische coördinaten, die met kleine stapjes aangeven in welke richting je moet fietsen. Vergelijk het met de hectometerpaaltjes langs de snelweg. Elke GPS-ontvanger kan overweg met tracks.
Ook een GPS-route bestaat uit punten, maar meestal minder en daardoor ook met meer tussenruimte. Vergelijk het met de blauwe richtingborden boven en langs de snelweg. De stukjes tussen de punten vult je GPS-ontvanger zelf in aan de hand van eigen kaartmateriaal. Daarvoor moet je wel zogeheten 'routeerbare' topografische kaarten op je apparaat hebben.

Wat te kiezen: download als GPS-track of als GPS-route?
In geval van twijfel zijn tracks de veiligste keuze. Deze werken immers op elke GPS-ontvanger.
Routes werken niet optimaal op alle GPS-ontvangers en hebben een extra nadeel: hoe minder punten je kiest, hoe groter de tussenruimtes worden en hoe meer vrijheid je apparaat krijgt om zelf de tussenliggende stukjes te plannen. Dat kan ertoe leiden dat je GPS-ontvanger gaat afwijken van de route die je met de Fietsersbond Routeplanner had gepland.
Hoe ontstaan die afwijkingen? De Fietsersbond Routeplanner wordt dagelijks bijgewerkt met inzet van honderden vrijwilligers in heel Nederland. Daardoor kunnen we goed rekening houden met bijvoorbeeld tijdelijke wegopbrekingen. De topografische kaarten op je GPS-ontvanger zijn doorgaans al een paar maanden tot een paar jaar oud. Je GPS-ontvanger loopt daarom altijd achter. Het kan gebeuren dat die je alsnog door een straat wil leiden, die de Fietsersbond Routeplanner juist had gemeden vanwege een wegopbreking. Uit reacties van gebruikers blijkt dat er in uitzonderlijke situaties extra lussen van vele kilometers kunnen ontstaan!

Ziet de route er toch niet goed uit op uw GPS-ontvanger of fietsnavigatie?
In de meeste gevallen komt dit door het downloaden als GPS-route. Probeert u uw geplande fietsroute alleen als GPS-track te downloaden.

fietsersbond